img

Свято Божого Тіла, Стрілецьке товариство і вибори "куркового короля"

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Свято дня Божого Тіла, що відзначається на 60-ий день після Великодня, було найбільш знаковим щорічним святкуванням римо-католиків у Львові. Воно мало виразно національний характер і трактувалося як "польське". У цей день традиційно відбувалися святкування, пов'язані із Стрілецьким товариством.

* * *

Наскільки "Йордан" був "руським" (а згодом "українським"), настільки празник Божого Тіла можна вважати "польським".  Хоча тут коректніше говорити про цілу серію святкувань, коли світська частина накладалася на католицькі урочистості, продовжувала їх, все це тривало після Великодня і припадало на Зелені свята, на неділю після них та на свято Євхаристії (Божого Тіла). Важливу роль у цих урочистостях відігравало Стрілецьке товариство, в якому в цей період часу переобирали "куркового короля" — найкращого стрільця року. В ці дні у місті влаштовували паради, салюти і масові гуляння, що доповнювали урочисті процесії зі Святими Дарами (Євхаристією) навколо католицьких храмів. 

Наприклад, у 1911 році в перший день Зелених свят (який припав на неділю 4 червня) "зі звичною помпою і середньовічними атрибутами розпочалося стрілецьке свято". Того дня відбувалася "детронізація" діючого "короля". Зранку члени Стрілецького товариства зібралися в Ратуші, урочисто обійшли навколо площі Ринок і вирушили до помешкання діючого "короля" (в цьому випадку — на вулиці Коперника), щоб забрати в нього срібну булаву Товариства. Звідти, так само урочисто, через площу Галицьку, Бернардинську, вулицю Чарнецького і Куркову — до Стрільниці. Тоді, так само урочисто і з музикою, члени Товариства пішли до монастиря францисканців на месу, а потім знову повернулися до Стрільниці. Тут, перед портретом короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІ Августа, "курковий король і обидва маршалки" склали свої регалії, колишній уже "король" отримав пам’ятний подарунок  — золотого когутика, і відкрив змагання серед стрільців за звання нового "короля".

Святкування дня Божого Тла на площі Ринок (1909)

Самі змагання розпочалися наступного дня, в понеділок 5 червня, у другий день Зелених свят. Вони тривали тиждень, 27 учасників здійснили 1080 пострілів, і закінчилися в неділю 11 червня о 19:00.

Власне на свято Божого Тіла, у четвер 15 червня 1911 року, головним заходом було богослужіння в Латинській катедрі на 8:00. У святковій процесії зі Святими Дарами взяли участь представники духовенства, маршалок сейму, намісник, члени Крайового виділу (представники автономії), військової влади, члени корпорацій та організацій, Стрілецького товариства та звичайні учасники (глядачі). Відбувся також невеликий парад військових 15 і 95 піхотних полків львівського гарнізону.

В цей же день відбувалася інтронізація нового "куркового короля" і затвердження двох нових "маршалків". Після богослужіння та урочистих зборів в ратуші святковий похід об 11:00 вирушив через вулиці Театральну, площу Краківську, Ґолуховських, вулицю Карла Людвіґа, Яґеллонську, 3 травня, Словацького, Коперника до помешкання нового "куркового короля" на вулиці Боґуславського (сучасна Лукіяновича). Звідти — на Стрільницю, де провели "інтронізацію". Крім того, вручили нагороди за влучну стрільбу, провели похід навколо Стрільниці, а ввечері влаштували "королівську учту". 18 червня, у неділю, розпочалися нові стрілецькі змагання, тепер уже на призові.

"Королівські стріляння" 1913 року