img

Візит шаха Персії до Львова (1905)

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

У червні 1905 року по дорозі до Відня Львів відвідав шах Ірану Музаффар ад-Дін. Це був третій за ліком його візит до міста, попередні відбувалися у 1901 та 1902 роках. Оскільки Львів не часто приймав гостей такого рангу, подія стала однією із найважливіших для місцевої влади. Як ішлося в урядовій "Gazeta Lwowska", місто повинно було продемонструвати свою європейськість. Влада краю закликала жителів своєю поведінкою сприяти тому, щоб про Львів справив враження на закордонних гостей як осередок культури та цивілізації.

Через траур, оголошений після смерті архікнязя Йозефа, було дещо скорочено розважальну програму, зокрема відмінено полювання в Старому Селі, відвідання Міського театру, а також концерт військового оркестру під вікнами готелю "Жорж".

Маршрут пролягав вулицями Городоцькій (Gródecka), Бандери (Leona Sapiehy), Шептицьких (Szeptyckich), пл. Св. Юра (pl. Jura), вул. Листопадового Чину (Mickiewicza), Матейка (Matejki), Крушельницької (Kraszewskiego), Словацького (Słowackiego), Січових Стрільців (3 Maja), Гнатюка (Jagełłońska), просп. Свободи (KarolaLudwika), пл. Міцкевича (pl. Mariacki) військові на час переїзду шаха з вокзалу в готель і назад сформували живий коридор та перекрили рух для транспорту і пішоходів.