Відгомін революції 1905 року

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon
post picture

Відгомін російської революції 1905 року

Львів початку ХХ століття не був промисловим центром з великою кількістю робітників, однак російська революція відчутно вплинула на життя у ньому. Події 1905 року були одним з головних спалахів активності лівих сил у просторі міста.
post picture

Збори "проти російського варварства в Польщі". Кінець січня – початок лютого 1905 року

У кінці січня 1905 року російська влада придушила робітничі виступи в містах Королівства Польського. Після цього львівські соціал-демократи організували збори студентів та робітників, які закінчилися ходою центром міста та погромом редакції газети "Słowo Polskie".
post picture

Травневі страйки 1905 року у Львові

Протягом травневих страйків 1905 року з'явилася тенденція, яка на повну силу проявилася під час липневого страйку будівельних працівників — спроба розіграти "патріотичну карту" в протистоянні робітників з працедавцями. Для цього використовували пресу, плакати на стінах будинків, промови під час мітингів чи нарад.
post picture

Соціал-демократичний мітинг 9 липня 1905 року і погром редакції газети "Słowo Polskie"

Маніфестація, організована соціал-демократами в неділю, 9 липня 1905 року, відбувалася напередодні страйку будівельних робітників, коли було вже зрозуміло, що порозуміння з працедавцями досягнути не вдалося. Під час мітингу поранили з револьвера одного з активістів, які в черговий раз вирішили розгромити приміщення газети "Słowo Polskie".
post picture

Листопад 1905 і патріотична польська молодь

Листопад у Львові традиційно був насичений польськими національними урочистостями: тут відзначали початок Листопадового повстання, а також вшановували чергову річницю смерті Адама Міцкевича. Не став винятком і неспокійний 1905 рік. 
post picture

Страйк та демонстрації за виборчу реформу. Листопад 1905 року

Восени 1905 року в Росії оголосили Жовтневий Маніфест про "дарування" конституції. З одного боку, це підштовхнуло австрійських політиків вимагати реформ і Австрії. А з іншого — російська конституція не мала діяти в бунтівному Королівстві Польському, тому польські активісти в Галичині проводили ще й акції солідарності з поляками Російської імперії.