Відгомін революції 1905 року

Львів початку ХХ століття не був промисловим центром з великою кількістю робітників, однак російська революція відчутно вплинула на життя у ньому. Передусім це проявилося у тому, що місцеві політики та активісти під час кожного загострення ситуації в російській частині Польщі (Королівстві Польському), організовували акції солідарності з тамтешніми робітниками. Завдяки ліберальному австрійському законодавству, поляки Галичини могли набагато вільніше проводити маніфестації, у тому числі на знак підтримки поляків Російської імперії.

>>> Читати більше

facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon
post picture

Відгомін російської революції 1905 року

Львів початку ХХ століття не був промисловим центром з великою кількістю робітників, однак російська революція відчутно вплинула на життя у ньому. Події 1905 року були одним з головних спалахів активності лівих сил у просторі міста.
post picture

Збори "проти російського варварства в Польщі". Кінець січня – початок лютого 1905 року

У кінці січня 1905 року російська влада придушила робітничі виступи в містах Королівства Польського. Після цього львівські соціал-демократи організували збори студентів та робітників, які закінчилися ходою центром міста та погромом редакції газети "Słowo Polskie".
post picture

Травневі страйки 1905 року у Львові

Протягом травневих страйків 1905 року з'явилася тенденція, яка на повну силу проявилася під час липневого страйку будівельних працівників — спроба розіграти "патріотичну карту" в протистоянні робітників з працедавцями. Для цього використовували пресу, плакати на стінах будинків, промови під час мітингів чи нарад.
post picture

Соціал-демократичний мітинг 9 липня 1905 року і погром редакції газети "Słowo Polskie"

Маніфестація, організована соціал-демократами в неділю, 9 липня 1905 року, відбувалася напередодні страйку будівельних робітників, коли було вже зрозуміло, що порозуміння з працедавцями досягнути не вдалося. Під час мітингу поранили з револьвера одного з активістів, які в черговий раз вирішили розгромити приміщення газети "Słowo Polskie".
post picture

Листопад 1905 і патріотична польська молодь

Листопад у Львові традиційно був насичений польськими національними урочистостями: тут відзначали початок Листопадового повстання, а також вшановували чергову річницю смерті Адама Міцкевича. Не став винятком і неспокійний 1905 рік. 
post picture

Страйк та демонстрації за виборчу реформу. Листопад 1905 року

Восени 1905 року в Росії оголосили Жовтневий Маніфест про "дарування" конституції. З одного боку, це підштовхнуло австрійських політиків вимагати реформ і Австрії. А з іншого — російська конституція не мала діяти в бунтівному Королівстві Польському, тому польські активісти в Галичині проводили ще й акції солідарності з поляками Російської імперії.